Mer info från Rädda Långsjöns Grodor

”Våren är här med sina svängningar i väder och vind och vi anar att våra grodor och paddor snart söker sig från vintervilan ner till våtmarker i Älvsjöskogen, våra tre groddammar (Korkskruvendammen, Långsjödammen och Vårgårdadammen) och framför allt till deras favoritsjö Långsjön. Det är där de samlas för sin årliga lek och fortplantning.

Tyvärr blev förra årets grodsäsong dyster. Tidig lek förstördes delvis av att det kom plötslig kyla och sedan den långa torkan som gick hårt åt grodornas lekvatten. Den intensiva biltrafiken på bland annat grodtäta Myrvägen (genomfartsväg mellan Huddinge och Stockholm) skördade också många offer.

Nu är det dags för en ny grodvår och jag hoppas att ni kan vara med och grodvandra 2019. Rädda Långsjöns Grodor (RLG)/Långsjö Fastighetsägareförening gör en stor satsning. Vi har kunnat dela ut många informationsblad tack vare bidrag från Stockholms stad och trafikkontoret har lovat att sätta upp Grodor på väg-skyltar på Myrvägen.

En av de viktigaste åtgärderna är att vara ute och grodvandra och här följer en liten vägledning.

När ska man vara ute och hjälpa grodor och paddor över vägen och till lekvatten?
Alltid svårt att säga. Generellt när det är lite varmare, gärna fuktigt och i skymningen eller när det redan är mörkt. Ibland sker grodvandringen under en längre period men den kan också vara över på några få dagar. Så det är egentligen bara att ge sig ut när det känns rätt.

Var ska vi grodvandra?
Myrvägen från stigningen från Långsjövägen och vidare mot länsgränsen och ner mot Huddinge och Långsjön
Långsjöns östra ände (Stambanevägen m.fl. Huddinge-gator)
Långsjövägen, ungefär från korsningen Myrvägen och ner till korsningen Svartlösavägen
Långsjö Torg med Segeltorpsvägen och angränsande mindre gator
Smågatorna i Herrängen som är nära Långsjö Torg och som leder ner till Herrängsvägen
Långbrodalsvägen och Svartlösavägen närmare Långsjön
Lingonbacken från toppen ner till Svartlösavägen
På övriga gator där ni ser grodor och paddor

Vilka tider?
Från slutet av mars, under april och ibland in i maj. Men det varierar. Kvällar/nätter från skymningen och mörkrets inbrott och framåt. Varmare, gärna fuktiga kvällar.
Men det går inte att säga med full säkerhet. Så bli inte besvikna om ni inte träffar några groddjur. Ni har i varje fall fått motion. Nästa kväll kanske det är fullt av groddjur som ska korsa vägen.

Vilken utrustning behövs?
Hink eller mindre låda som kan täckas över med exempelvis en handduk
Kläder efter väder…
Tunna, smidiga handskar
Reflexväst, reflexer och gärna ficklampa

Hur gör man för att rädda grodor och paddor över vägen?
Långsam vandring på grodgatorna. Ibland är det svårt att upptäcka orörliga grodor bland löv och skräp. Grodorna (och paddorna) plockas försiktigt upp och läggs i hinken/lådan. Se till att det inte blir för trångt. Grodorna bärs sedan så skakfritt som möjligt till lämpligt ställe längs Långsjöns stränder dit de allra flesta är på väg eller till den groddamm som de kanske också rör sig mot. Töm hinken/lådan mjuk och försiktigt i eller nära vattnet.
Plocka gärna upp döda överkörda groddjur med exempelvis en liten plastspade eller pinne och lägg dem i buskage och liknande

Hur för vi statistik?
Det är bra om ni kan skriva upp hur många grodor/paddor ni räddar och meddela Rädda Långsjöns Grodor när ni gjort säsongens sista grodvandring. Notera även antal döda groddjur

Var finns mer information?
RLG lägger ut information via www.grodkollen.se och www.langsjo.org
RLG har kontakt med berörda myndigheter och tipsar massmedier om arbetet
RLG sätter upp små grodskyltar längs grodvägarna
RLG skickar ut information (mest e-post) till intresserade
RLG har några grodinformationsfoldrar och även några reflexvästar med texten GRODRÄDDARE på ryggen att låna ut. Beställ gärna.

RLG har ingen adresslista över grodräddare. Vi ber er ha överseende med detta och att ni som vill grodvandra e-postar era e-postadresser (eller i undantagsfall postadresser) till: roland.berndt@telia.com”

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.