Att använda sig av det som en har hemma är att både göra en insats för miljön och för plånboken. Här kommer några tips, en del som man har använt sig av i generationer.
Kropp & själ
Skönhet… jag har haft stor nytta av en gammal bok från 80-talet som heter Naturlig skönhet av Pat Baikie. Den har jag fått tag på Tradera till en billig penning. Lisens Örtspa är en annan nyare bok som ger en mängd råd på hemmagjorda skönhetsprodukter. Visste ni tex att man kan tvätta håret med björklöv? De innehåller saporiter som ger lödder i håret.
Halsbränna… har du ofta besvär med halsbränna? Istället för att köpa magmedicin så ta en tesked bikarbonat och rör i lite vatten. Drick gärna ett glas vatten efteråt.
Deo… Smält 1 msk kokosolja i ett varmt vattenbad, använd t.ex. ett decilitermått i en skål med varmt vatten. Kokosoljan smälter i 25 grader. Blanda 1 msk potatismjöl (eller maizena) och 1 msk bikarbonat i en skål. Tillsätt en gnutta vaniljpulver om du vill ha vaniljdoft. Häll i den flytande kokosoljan och rör till en jämn smet. Häll upp i en liten glasburk. Rör om då och då tills den stelnat. Bikarbonaten och kokosoljan är bakteriedödande. Om huden blir irriterad så byt ut bikarbonaten mot potatismjöl. Håller i två månader.
Torrschampo… ta kakao och lägg i handflatan. Gnugga in i håret och borsta bort. Fungerar jättebra som torrschampo, förutom den avfettande effekten så blir håret lite lätt röd/guldtonat.
Hemmagjort schampo… blanda 1 msk bikarbonat med ett glas varmt vatten tills det har lösts upp ordentligt. Tillsätt 1 msk honung.
Balsam… blanda 1 dl äppelcidervinäger med lika mycket kallt vatten.
Glansigt hår… om du droppar i citronsaft eller äppelcidervinäger i sista sköljvattnet blir håret glansigt och fint. Doften av äppelcidervinäger, som är ganska starkt, försvinner när håret har torkat.
Alternativ till spray och hårläggningsvätska… dessa produkter innehåller ofta miljöskadliga ämnen. Häll öl i en sprayflaska och spraya håret. Du kommer garanterat inte att lukta öl!
Rengöring & städning
Kaffebryggaren… kalka av kaffebryggaren med 1dl ättika och 6 dl vatten, alt. en påse citronsyra och 5 dl vatten. Sätt på men stäng av halvvägs och låt verka. Kör sedan igenom bryggaren med bara vatten fyra gånger.
Skärbrädan… det är alltid bäst att använda en skärbräda av ek som har förmågan att stöta ifrån sig bakterier. Strö salt på skärbrädan, gnugga och låt stå. Skölj sedan.
Kläder… vi tvättar alldeles för ofta kläder som inte är smutsiga utan bara känns ofräscha. Vädra dem och låt hänga ett tag ute i friska luften istället. Om det småduggar eller snöar vintertid är bara en fördel för då blir kläderna extra fräscha och luktar härligt rena.
Sköljmedel… (samma recept som balsam ovan) blanda 1 dl äppelcidervinäger med lika mycket kallt vatten. Använd detta i sista sköljvattnet.
Maskindiskmedel… häll i ca 3 droppar vanligt diskmedel i facket. Häll på bikarbonat så att det fyller två tredjedelar av facket. Tillsätt salt till facket är nästan fullt.
Ovanpå köksskåpen… lägg tidningar, plast eller ugnsfolie ovanpå skåpen för att slippa torka bort damm och fett. Byt vid behov.
Toaletten… blanda såpa och citron i en sprejflaska. Spreja på kvällen och låt stå över natten. Sedan är det bara att spola och du har en ren toalett varje dag. Kalkavlagringar får du bort med cocacola som får stå en timme eller mer.
Silverfiskar… strö ut bikarbonat där du har silverfiskar så flyttar de med detsamma.
Putsa glas och speglar… kan man göra med tidningspapper istället för vanliga trasor. Då slipper man damm och småtrådar som trasor lämnar efter sig.
Istället för hushållspapper… ha en plastskrapa till hands. Ibland räcker det inte med en skrapa i utrymmen som är svåra att komma åt. Då kan du använda telefonkatalogens sidor istället för hushållspapper.
Kakelfogar… blir ofta missfärgade. Tips: Gör en egen pasta av hälften bikarbonat, hälften potatismjöl och ett uns vatten. Smeta på och låt verka över natten. Spola av.
Micron… behöver rengöras då och då, lägg några skivor citron i en skål med vatten. Kör i en halv minut. Klart att torka ur.
Kylskåpsdörren(av rostfritt stål)… torka med mineralvatten.
Grill och ugnsgaller… låt gallret ligga i cocacola, gärna över natten. Gnugga sedan med en bit ihopknycklad folie.
Ugnen… spreja ugnen med såpa och vatten och sätt på 100 grader. Låt stå en halvtimme. Stäng av, låt svalna och torka ur. Lägg folie i botten så slipper du skura vid nästa användning.
Eller: Blanda några skedar bakpulver med lite vatten så att du får en smet som enkelt kan slätas ut på ytorna som ska tvättas. Bakpulvret blir brunt när du smetar in det. Det är inte jätteviktigt att det är ett jämnt lager, det viktiga är att täcka alla ytor. Låt verka över natten (minst 12 timmar behövs för att bakpulvret ska hinna gro in ordentligt). Ta en våt trasa och torka ut så mycket av bakpulvret som möjligt. Häll upp en skvätt vinäger i en sprayflaska och spraya överallt där du fortfarande ser rester av bakpulver. När vinägern reagerar med bakpulvret kommer ett skum bildas. Torka ur med våt trasa
Handla miljövänligt
Fisk… överfiskningen av våra hav märks inte i fiskdiskarna som är lika välfyllda som tidigare. Det beror på att allt mer fisk odlas. Odlingen skapar många problem, det största är att fisken utfodras med stora mängder av foder av vild fisk och därför driver på utfiskningen mer. När många fiskar eller räkor trängs på liten yta blir de lätt sjuka och behöver medicin. Bekämpningsmedel används ofta mot ogräs och skadedjur. Resten av överblivet foder läcker från öppna odlingar och leder till övergödning och döda bottnar.
Tänk på att titta efter MSC(Marine Stewardship Council)-märkta fiskar som visar att fisken är från bra fiskbestånd och fångats med miljöschyssta fiskemetoder. Genom att använda miljömärkt är du med och skapar större efterfrågan på miljösmarta varor och påverkar utbudet i din butik.
Skor… jag har köpt ett par miljövänliga promenadkängor i naturgarvat växtfärgat läder. Sulorna är gjorda av naturgummi. Företaget heter El Naturalista. De har ett stort sortiment av miljövänliga skor och stövlar som du kan köpa på nätet eller i butiker (såsom Scorett).
Kött… strax före jul åkte jag och mina arbetskamrater till Husa gård i Vallentuna och köpte ¼ ekologisk gris, ca 5 kg per person. Resan dit tog 1 timme. Lite väl långt, men om man köper mycket åt gången och är flera som delar på kostnaden kan det fungera. Gårdsförsäljning finns säkert på flera platser runt Stockholm. Gå in på nätet och kolla upp. Jag rekommenderar verkligen att prova. Julskinkan var den godaste jag har ätit på länge. Köttet är färdigstyckat och klart.
Text: Birgitta Andersson